Η ερευνητική ομάδα Media Semiotics Resarch Group δραστηριοποιείται στη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και συλλογικών τόμων στην ελληνική ή/και αγγλική γλώσσα, καθώς και στη διοργάνωση διαλέξεων και ημερίδων για την προώθηση της σημειωτικής των μέσων και συναφών ερευνητικών πεδίων όπως η διαμεσικότητα (intermediality), τα διαμεσικά προϊόντα (transmedia products), η πολυτροπική ανάλυση των μέσων (κινηματογράφος, θέατρο, performance, φωτογραφία, ψηφιακά μέσα), οι διαμεσικές διασκευές (transmedia adaptations), η οπτικοακουστική μετάφραση και η προσβασιμότητα στα μέσα (audiovisual translation and media accessibility), η κινούμενη εικόνα, οι νέες υβριδικές μορφές μιντιακών κειμένων, καθώς και οι χρήσεις τους και οι νέες ερμηνείες που προκαλούν, η διαδραστικότητα, η εμβύθιση και η συμμετοχικότητα όπως διαμορφώνονται υπό την ψηφιακή συνθήκη. Η ερευνητική ομάδα επιδιώκει να προάγει έναν διεπιστημονικό διάλογο στα πολυδιάστατα πεδία των σπουδών μέσων και επικοινωνίας λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εξελίξεις και καινοτομίες στο πεδίο του διαδικτύου και των πολυμέσων.
Ο Ευάγγελος Κουρδής είναι Καθηγητής Σημειολογίας της μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Σημειωτική Εταιρεία, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και Επιμελητής βιβλιοκριτικών του Punctum-International Journal of Semiotics.Tα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Κοινωνιοσημειωτική, την Κοινωνιογλωσσολογία, τη Γλωσσική Ιδεολογία, την Κοινωνική Διαλεκτολογία και την Πολιτισμική Επικοινωνία.
Ο Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι Καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Είναι συγγραφέας των: H ποιητική της αυτοβιογραφίας (1993), Εισαγωγή στη μελέτη του πολιτισμού (2002) και Τα νοήματα της φωτογραφίας (2012), καθώς και μελετημάτων για τη θεωρία και ιστορία της λογοτεχνίας και των μέσων επικοινωνίας, τη σημειωτική και τη σύγχρονη δημοφιλή και οπτική κουλτούρα, την πολιτισμική θεωρία και την πολιτισμική πολιτική. Επιμελητής των συλλογικών τόμων: Τηλεόραση και Επικοινωνία (1988), Η Ζωή των Σημείων (1996), Σημειωτική του Πολιτισμού (2001), Διαπολιτισμικότητα, Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες (2008), Ψηφιακά Μέσα. Ο πολιτισμός του ήχου και του θεάματος (2010), Σύνορα, Περιφέρειες, Διασπορές (2011).
Η Βασιλική Μήσιου είναι επίκουρη καθηγήτρια στον Τομέα Μετάφρασης και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη λογοτεχνική και θεατρική μετάφραση, στο φύλο και τη μετάφραση (πεδίο στο οποίο εντάσσεται η μεταδιδακτορική της έρευνα), στη σημειωτική και τη μετάφραση. Διδάσκει μαθήματα λογοτεχνικής μετάφρασης και ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση.
O Δρ Ευριπίδης Ζαντίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD) στην Οπτική Επικοινωνία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΑ) στις Εικαστικές Γραφικές Τέχνες με πλήρη υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Kent, και πτυχίου (BA) στη Γραφιστική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton στο Ηνωμένο Βασίλειο.Είναι εκπρόσωπος της Κύπρου στη Διεθνή Ένωση Τυπογραφίας (ATypI), και στη Διεθνή Ένωση Σημειωτικών Σπουδών (IASS-AIS). Επιπρόσθετα, είναι μέλος στην Ελληνική Σημειωτική Εταιρία (ΕΣΕ), στη Διεθνή Ένωση Οπτικής Σημειωτικής (AISV) και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη σημασία της Σημειωτικής στην εικαστική ή εφαρμοσμένη οπτικοακουστική μετάφραση της προφορικής γλώσσας με τη χρήση εικόνας, κειμένου και ήχου. Επιπλέον, είναι ο ιδρυτής και επιστημονικά υπεύθυνος στο ερευνητικό εργαστήριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η Λουκία Κωστοπούλου είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τομέα Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και διδάσκει μαθήματα οπτικοακουστικής μετάφρασης, θεωρίας διασκευής και κινηματογράφου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι συγγράψει το βιβλίο Intermediality in European Avant-garde Cinema (Routledge 2023) και είναι συνεπιμελήτρια 4 συλλογικών τόμων και 2 ειδικών τευχών σε θέματα διαμεσικότητας, οπτικοακουστικής μετάφρασης και σημειωτικής των οπτικοακουστικών μέσων. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι ιδρυτικό μέλος και συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας Media Research Group του SemioLab.
Ο Πέτρος Πετρίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ψηφιακής Εκπαίδευσης του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην πολιτισμική προσέγγιση των ψηφιακών τεχνολογιών και των νέων μέσων. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εθνογραφική μελέτη των βάσεων δεδομένων, των αλγοριθμικών πολιτισμών και ταυτοτήτων, των ψηφιακών οικονομιών, των πρακτικών διαμοιρασμού και της πολιτικής της γνώσης στο πλαίσιο φαν κουλτούρων και κοινοτήτων όπως τα μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια και τα ομότιμα δίκτυα. Έχει διδάξει τα μαθήματα «Ανθρωπολογία και Παιχνίδι» και «Ψηφιακός Πολιτισμός» στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το μάθημα «Ψηφιακή Ανθρωπολογία» στο τμήμα Κοιν. Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι συν-συγγραφέας του πολυμεσικού συγγράμματος ανοικτής πρόσβασης «Ψηφιακή Εθνογραφία».
Η Μαρία Κατσαρίδου διδάσκει στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία και παράλληλα, διδάσκει στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Τα γνωστικά της αντικείμενα είναι: Σημειωτική, Κοινωνική Σημειωτική, Οπτική Επικοινωνία, Διαδραστική Αφήγηση, Κινούμενες Εικόνες και Βιντεοπαιχνίδια. Είναι διδάκτορας σημειωτικής, αφηγηματολογίας και θεωρίας κινούμενων εικόνων (ΑΠΘ). Η διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη σημειωτική, τη διαδραστική αφήγηση και τις διάφορες εφαρμογές της (κοινωνικές, εκπαιδευτικές, δημοσιογραφικές κλπ.) τις κινούμενες εικόνες και την εφαρμογή τους σε διάφορα μέσα, την επικοινωνία και τη μελέτη των βιντεοπαιχνιδιών.
H Παρθένα Χαραλαμπίδου είναι μέλος ΕΔΙΠ του τομέα μετάφρασης στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με γνωστικό αντικείμενο την Επιχώρια Προσαρμογή και την Πολυτροπική Μετάφραση. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Επιστήμες της Γλώσσας και της Επικοινωνίας με ειδίκευση στη Μεταφρασεολογία. Ο τίτλος της διδακτορικής της διατριβής είναι Μετάφραση και Επιχώρια Προσαρμογή δικτυακών τόπων, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από θέματα προσέγγισης της μετάφρασης μέσα από τα πεδία της σημειωτικής, της ρητορικής και του πολιτισμού. Στο επίκεντρο των ερευνητικών της αναζητήσεων βρίσκεται η μετάφραση προτρεπτικών ψηφιακών κειμένων (μεταδημιουργία), καθώς και οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών και των σωμάτων κειμένων στη μετάφραση. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο πεδίο της υπερχώριας προσαρμογής πανεπιστημιακών δικτυακών τόπων μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτοπροβάλλονται τα ελληνικά πανεπιστήμια στον κυβερνοχώρο μέσα από τις μεταφράσεις των δικτυακών τους τόπων προς την αγγλική γλώσσα. Έχει εργαστεί ως επαγγελματίας μεταφράστρια και είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων για τη μετάφραση και τη σημειωτική. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια και εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει, επίσης, μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα το βιβλίο του Miguel Jimenez Crespo “Translation and Web Localization”.
Η Αναστασία Τόλιου είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών του διατμηματικού προγράμματος Σημειωτική, Πολιτισμός & Επικοινωνία του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι ανεξάρτητη ερευνήτρια με ερευνητικά ενδιαφέροντα που επικεντρώνονται στη σημειωτική του Θεάτρου, του κινηματογράφου καθώς και των πολιτισμικών μύθων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση με αντικείμενο ως καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε εκδοτικό οίκο γαλλικών εκπαιδευτικών συγγραμμάτων.
Πτυχίο Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Master στο Τμήμα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διδακτορικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
Η Ελένη Λαζαρίδου είναι Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου σπουδών της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει φοιτήσει στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των ψηφιακών πολιτισμών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημειωτική και ανθρωπολογική μελέτη των διαδραστικών αφηγήσεων σε διαφορετικά μέσα, κυρίως στη διαδραστική τηλεόραση και στα video games, όπως επίσης και στο σχεδιασμό διαδραστικών αφηγήσεων κοινωνικής ενημέρωσης.
Η Ιοκάστη Φουνδούκα είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της. Είναι κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών του ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία του Γαλλικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει σπουδάσει επίσης Φωτογραφία και συμμετάσχει σε εκθέσεις και εκδόσεις με έργα της. Ενδιαφέρεται για τη μελέτη των εικόνων, την πολιτισμική σημειωτική, τα ζητήματα του φύλου και τη σημειωτική των οπτικών μέσων.
Ο Κώστας Νικολός είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Επικοινωνία και Ρητορική των Μέσων, στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας για την εκπαίδευση και στη Σημειωτική, Πολιτισμό και Επικοινωνία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη φιλοσοφία και την αισθητική των μέσων, τη θεωρία της επικοινωνίας, την κοινωνιολογία του πολιτισμού, τη σημειωτική και τον κινηματογράφο. Έχει κάνει την πρακτική του στην ΕΡΤ κι έχει δουλέψει κυρίως σε δημοσιογραφικά sites. Είναι συνιδρυτής του πολιτιστικού site CalendArt.
Ο Δημήτρης Νεοφώτιστος είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα, απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο τμήμα. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση και διδάσκει το αντικείμενο της επιμέλειας θεατρικής μετάφρασης στο πρόγραμμα "Επιμόρφωση στον Ενδογλωσσικό και Διαγλωσσικό Υπερτιτλισμό". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διασημειωτικότητα και τη διασημειωτική μετάφραση, στις σπουδές διασκευής με εφαρμογή κυρίως στον κινηματογράφο.
Η Χριστίνα Μανώλα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου στον Ελληνικό Πολιτισμό του ΕΑΠ. Εργάζεται στο δημόσιο τομέα στην ανάδειξη και διαχείριση πολιτισμικών δράσεων και υπηρεσιών. Επίσης, έχει σπουδάσει Σκηνογραφία –Ενδυματολογία και επιμελείται, τα τελευταία είκοσι χρόνια, σκηνογραφικά - ενδυματολογικά θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, φωτογραφήσεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κοινωνική σημειωτική και στη σημειωτική της οπτικής επικοινωνίας με έμφαση στη μελέτη του ενδύματος/μόδας σε διαφορετικά οπτικά μέσα.
Ο Γεράσιμος Γιοβανάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει φοιτήσει στην Ανώτερη Δραματική Σχολή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Είναι απόφοιτος του ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ανεξάρτητος ερευνητής με ερευνητικά ενδιαφέροντα που αφορούν τη σημειωτική μελέτη του κινηματογράφου και του θεάτρου, με έμφαση στην παράσταση και στην performance.
Η Μαριάννα Μπολτσή είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Σχολική Ψυχολογία και Μαθησιακές Δυσκολίες του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, καθώς και του ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία του του Γαλλικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Επιπλέον, έχει επιμορφωθεί σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερη/ξένη γλώσσα και είναι πιστοποιημένη εκπαιδευτής ενηλίκων. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2010, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια στο διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται σχετίζονται με την κοινωνική σημειωτική, τη λογοτεχνία, τις σπουδές μνήμης, την εικόνα και τα ζητήματα φύλου.
Η Σοφία Θεοδοσιάδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής (ΑΠΘ) στο αντικείμενο «ΜΜΕ και Παιδική Ηλικία» . Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο και στον περιοδικό τύπο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε υπότροφος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Λεονάρντο Ντα Βίντσι στη διεθνή υπηρεσία του ΒΒC στο Λονδίνο (BBC Worldservice, London,UK). Τα ερευνητική της ενδιαφέροντα αφορούν στο ραδιόφωνο, το podcasting, την σημειωτική του ήχου και τον γραμματισμό στα ΜΜΕ.