Ιχνηλατώντας τη διείσδυση του ρατσισμού  σε ένα σώμα αντιρατσιστικών κειμένων για προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς

Ιχνηλατώντας τη διείσδυση του ρατσισμού σε ένα σώμα αντιρατσιστικών κειμένων για προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία ΑΠΘ και το Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και σας προσκαλούν την Πέμπτη 13/6/2024 στις 19.00 στην ανοιχτή διαδικτυακή διάλεξη του Αργύρη Αρχάκη, Καθηγητή Ανάλυσης Λόγου και Κοινωνιογλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα:

"Ιχνηλατώντας τη διείσδυση του ρατσισμού  σε ένα σώμα αντιρατσιστικών κειμένων για προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς"

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη στο χώρο του Εργαστηρίου Σημειωτικής ΑΠΘ, στο ισόγειο του κτιρίου της Νέας Φιλοσοφικής ΑΠΘ ή να συνδεθούν διαδικτυακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://authgr.zoom.us/j/95945433149?pwd=M29TdStBQWI1NytyQys0Zit6cFZoQT09#success .

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ευάγγελος Κουρδής, Καθηγητής Σημειολογίας της Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.

Σύντομη παρουσίαση του θέματος:
Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές μετακινήσεις προς τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο οδήγησαν σε ποικίλες στάσεις που κυμαίνονται από αλληλέγγυες έως ξενοφοβικές και ρατσιστικές προς τους/τις μετανάστες/τριες και τους/τις πρόσφυγες/ισσες. Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξή μας είναι να αποκαλύψουμε ότι οι ρατσιστικές αντιλήψεις πολύ συχνά πλέον, αναδύονται και στον (φαινομενικά) αντιρατσιστικό λόγο, ο οποίος, καταλήγει να απηχεί ανισότητες, να τις συγκαλύπτει και να τις αναπαράγει. Στόχος της ομιλίας μας είναι να παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώσαμε ένα σώμα ελληνικών αντιρατσιστικών κειμένων προκειμένου να διερευνήσουμε αν και σε ποιο βαθμό εμφιλοχωρούν σε αυτό ρατσιστικές απόψεις και αντιλήψεις. Καταλήξαμε στην καταχώρηση 830 κειμένων ή κειμενικών αποσπασμάτων που προέρχονται από 41 διαφορετικές πηγές και αριθμούν περίπου 500 χιλιάδες λέξεις. Αξιοποιώντας εργαλεία από τον χώρο της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου, διαπιστώσαμε ότι οι ρατσιστικές θέσεις παρεισφρέουν στα αντιρατσιστικά κείμενα μέσω δύο βασικών οδών, της διάκρισης (discrimination) και της αφομοίωσης (assimilation), διαμορφώνοντας το φαινόμενο του ρευστού ρατσισμού (Weaver 2016).

Εργοβιογραφικό του ομιλητή:
Ο Αργύρης Αρχάκης είναι Καθηγητής Ανάλυσης Λόγου και Κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει από το 1997. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται κυρίως σε ζητήματα σχέσης λόγου και μετανάστευσης, κριτικού γραμματισμού, αφηγηματικών κατασκευών ταυτοτήτων, πολιτικού λόγου. Άρθρα και βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από έγκριτους διεθνείς και εγχώριους οίκους. Το 2020 εκδόθηκε το βιβλίο του Από τον εθνικό στον μετα-εθνικό λόγο: Μεταναστευτικές ταυτότητες και κριτική εκπαίδευση (εκδ. Πατάκης). Πρόσφατα κυκλοφόρησαν με συνεπιμέλειά του οι τόμοι Ιχνηλατώντας τη διείσδυση του ρατσισμού στον αντιρατσιστικό λόγο: Μελέτες για τον ρευστό ρατσισμό (εκδ. Πεδίο, 2023) και Exploring the Ambivalence of Liquid Racism: In between antiracist and racist discourse (J. Benjamins, 2024).  Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου TRACE «Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: Μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση» (TRACE/HFRI-FM17-42, ΕΛΙΔΕΚ 2019-2022, https://trace2019.wixsite.com/trace-project).

Προσωπική ιστοσελίδα: http://philology.upatras.gr/teachers/archakis-argiris/